Fördelarna med att folk i Stockholm beställer sina egna gravstenar

Många i Stockholm gör misstaget att lita på sina efterlevande när det kommer till gravstenar. Det har knappast gynnat någon. Ta istället saken i egna händer!

De flesta bestämmer nog inte hur deras gravstenar ska se ut. Många vill inte ens tänka på döden, utan låtsas som att den inte finns tills man blir ställd inför den. Det behöver inte vara fel, utan kan vara ett sätt att hantera något obehagligt. Men å andra sidan finns det många som gillar att vara förberedda eller som kanske inte litar på sina efterlevandes goda omdöme.

Om du inte har lämnat instruktioner om hur din gravsten ska se ut kan den ju komma att se ut hur som helst. Det är visserligen inte helt sant. Man kan inte utforma gravstenar i Stockholm på vilket sätt som helst. Varje begravningsplats har regler om hur gravstenarna får se ut. Det kan med andra ord skilja sig åt mellan Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen.

Du kan lika gärna beställa gravstenar nu

När du designar din gravsten kan det vara bra att ha i åtanke att den inte på något sätt får väcka anstöt. Om du gillar att provocera kan du därmed bli tvungen att kompromissa lite. Men eftersom du fortfarande är vid liv – annars skulle du ju inte kunna läsa den här texten – har du säkert bättre chanser att påverka beslutet.

Det finns också regler om vilken form och färg gravstenen får ha. Om du vill skoja till det med en målad gravsten är du tyvärr tusen år sen. Men om du gillar guld kan du ju försöka få till så mycket förgylld text som möjligt. Poängen är att du har bättre möjlighet att få som du vill medan du lever. Det är lika bra att beställa gravstenen redan idag.